> Egypten

2008-01-14 08:32:20 ♥ Tips

Maria undrade lite om Egypten. Det är mitt absoluta bästa resmål hitills! Jag föll direkt för det när vi kom dit, än sålänge så finns det inget som kan slå det. Kanske att aruba gör det? Vem vet?

Egypten resmålet och folket
Men Egypten det är både billigt att åka dit och billigt att vara där. Tror vi betalade 11.000:- för tvåveckor på 4stjärnigt hotell med frukost. Vi var i Sharm El Sheik, det är som reseledaren sa upp byggt för turister.Har hört andra som vart i Hurghada och dom har inte alls vart nöjda med resmålet. Så jag vet inte men gissar att Sharm El Sheik är bättre? Kanske för att "folket" i Egypten inte är några snälla typer utan mest luras, påfrestande och för det mesta mycket otrevliga. Men enligt reseledaren så var dom som levde och jobbade i Sharm El Sheik inflygna från andra ställen i världen. Jag vet inte riktigt men tycker att alla var trevliga och snälla där vi var. Visst att dom inte riktigt kunde ta ett nej tack men finns det många resmål där säljare kan göra det? Det är bara att ignorera och inte lyssna på tilltal så går det utmärkt.




Boendet och Taxi:
Vi bodde en bit från själva centrumet Nama Bay, vilket var både positivt och negativt. Stället vi bodde på hette El Hadaba. Jag gillar alla dessa roliga namn på orter. Positivt för att man fick åka taxi varje dag till staden för att äta mat om man nu inte ville göra det på sitt eget hotell eller Alf Leila Wa Leila/tusen och en natt som vi bode grannar med. Något slags centrum med butiker, restauranger och underhållning. Visst det kostar inte speciellt mycket att åka taxi men som dom kör där så är det en nära döden upplevelse, dom hade 1(!!) trafikregel som var " Använd tutan så mycket det går ialla situationer" typ! Ville man ha körkort så köpte man sig ett, inga prov eller något.

Något som man ska tänka på är att det är kallt på kvällarna då det blåser kallt från öknen, så byxor och tröja är något man inte ska glöma att packa ner. Det gjorde vi! Eftersom det är kallt på nätterna är det oftast kallt i poolen, våran var extrem 15grader!! Men det var nog något fel, tror inte att det är så överallt. Så vi badade i havet istället, röda havet. Vilket hav! Skulle man bada fick man gå ut flera meter på en brygga och hoppa i eftersom det är så mycket koraller och dom är utrotningshotade. Men iallafall det var fiskar, överallt! Fina neon fiskar och det var ett måste att iallafall snorkla, skulle gärna åka tillbaka och bara dyka i 2veckor.





Utelivet i Egypten är inte något speciellt, det fanns 2stora nattklubbar. Fast iofs så var det längesen vi var där nu och det kan ju ha blivit bättre. Men vill man åka på semester för att fest så är det inget ställe att rekomendera. Alkohol finns på affärer ämnade för det som här, inte på alla supermarkets som andra ställen. Antagligen för att Egypterna är muslimer och inte dricker alkohol.

Shoppingen är bra, inte för mycket och inte för lite. Finns ett stor shoppingcentrum i Nama Bay med allt möjligt. Man får absolut inte glömma att pruta! Det är ett måste. Parfymer är något man ska köpa massor av. Det är helt rena från alkohol, dryga och håller hur länge som helst. Plus att dom såklart kostar nästan ingenting.
Samma med papyrus tavlorna, så fina och billiga!





Smuts!
Disinfectionsmedel rekommenderas att ta med sig och använda ofta, särskilt efter sedelhantering då deras valuta hör till den smutsigaste i världen. Det är jättelätt att bli magsjuk där nere om man inte är noga med att tvätta händer och att tänka på att inte stoppa dom i munnen ;)

Att se saker och åka på utflykter är också något man "måste" göra, det finns så otroligt mycket att se och göra. Vi åkte på en dagsutflykt till Kairo, 6timmar med buss rakt igenom öknen! Spännande var det! Pyramiderna var otroligt häftigt och se, man kunde gå ner i en av dom. Men vi valde att skippa det då man fick gå dubbel vikt eftersom det var så mycket svettavlagringar på väggar och tak (ÄCKLIGT!). Dom skulle rusta den månaden efter vi var där. Kairo skulle jag kunna skriva hur mycket som helst om. Den skitigaste och folktätaste stad jag varit i. Har för mej att Kairo ligger på topp 3 över världens skitigaste städer. Så det var inte så konstigt. När man stod vi pyramiderna och tittade ut över en del av Kairo såg man knappt något pga all smog. Nilen var jätte förstörd och om Egypterna inte börjar ta hand om den snart kommer den att försvinna. Dom sa att badar man där i så är risken jättestor att du får en dödligsjukdom (!!).


Säkerhet:

Egypterna är väldigt rädda för terror och är mycket måna om sina turister. Det står beväpnade vakter överallt, även mitt ute i öknen! Så man känner sig mycket trygg iallafall. Nej nu börjar det bli som en hel bok det här. Men hoppas du vart nöjd med infon och jag kanske lyckades få nån mera att bli sugna på att resa dit? Hoppas det!

image24

Kommentarer
2008-01-14 11:33:49

Oj vilken härligt information, tack så himla mycket.
Nu ska jag ta och snacka ihop mig med gubben så får vi se om vi kommer dit iår ;)

Vilken tid på året var du där?

2008-01-14 14:25:37 http://carpeannah.blogg.se

Vi åkte slutet på november, början på december.
Men jag tror att det går att åka året om.
Minns inte riktigt.

Annah
Namn:


E-postadress:


URL/Blogg:


Kommentar: