v.13

2008-06-15 17:19:41 ♥ I väntan på Chloe

Idag går jag in i vecka 13, eller 12+0 som vissa säger.
Jag säger 13 eftersom det låter mycket längre och jag längtar verkligen tills det har gått några veckor till och magen kommer :).
Nu ser man bara allmänt svullen/tjock ut på magen.
Fast vägde mej igen igår, har sagt att jag ska låta bli bara för att slippa ångesten över att man går upp massor.
Men vågen visade minus 1kg, nice :)


Du är i vecka 13

Eventuellt illamående i början av graviditeten har för de flesta kvinnor upphört helt, vissa känner dock av illamåendet under hela graviditeten. Från och med nu kommer livmodern att växa i en i en jämn och märkbar takt. Risken för missfall har minskat med ca 65 % när man kommit in i vecka 13 och den första tredjedelen av graviditeten är tillända.

Barnet är nu 11 veckor gammalt och ca 65-78mm långt från huvud till stjärt.

Det är färdigbildat i den mån att barnet nu bara ska växa och mogna, tills att det kan överleva utanför sin mammas kropp. Inälvorna har nu börjat förflytta sig längre in i kroppen. Bukspottskörteln börjar producera insulin och levern börjar utsöndra galla. Barnets hals är färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Ögonen flyttar sig till sitt läge på framsidan av huvudet och även öronen intar sin normala position. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Öronen är färdigutvecklade först i v.24 men man tror att fostret
hör med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer.

Kommentarer
Namn:


E-postadress:


URL/Blogg:


Kommentar: